Mina Mendelson

DR MINA MENDELSON (1978), diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Fern Rašković (2000.), magistrirala (2003.) i doktorirala (2014.) takođe na FMU u istoj klasi jednoglasnom odluke komisije i sa prosekom ocena 10 na doktorskim umetničkim studijama violine. Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, od čega se izdvaja Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 1998. kao i Prva nagrada na Saveznom takmičenju u Kotoru iste godine.

Održala je veliki broj resitala u reprezentativnim salama (Kolarac-Beograd; Zagreb-Glazbeni zavod; Sinagoga-Novi Sad; Prva kragujevačka gimnazija; Koncertno-izložbeni prostor FU Niš i mnogi drugi). Nastupala kao solista sa: Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac, Gudačima Svetog Đorđa, Jevrejskim kamernim orkestrom i sa dirigentima: dr Suzana Kostić, Stefan Zekić, Vesna Šouc i Obrad Nedeljković.

Kao član gudačkog kvarteta Sveti Đorđe učestvovala na majstorskom kursu u Londonu, u klasi prof. Davida Takena (1997.). Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. Sabinne Grollmus i prof. Stephana Baratdua (2001.), kao i na majstorskim kursevima Sretena Krstića u Kotoru 2003. i Mateje Marinkovića u Séte-u (Francuska) 2009. godine.

Od 1997-2000. bila je član kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa, od 2002-2013. Bila je angažovana kao zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran, a od 2009. godine je koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra, čiji je osnivač i umetnički rukovodilac prof. Ladislav Mezei. Kao solista i kao član kamernih sastava i orkestara nastupala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Evropski dani jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske muzike (Szegedin), Festival u Sofiji, Festival u Bodrumu, Festival u Sapanci, Kalemegdanski sutoni, Umetnost protiv rata i drugi, a snimala je i za Radio i TV Beograd.

Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Nišu od 2003. godine i trenutno je vanredni profesor violine na Katedri za gudačke instrumente.