Miodrag D. Jovanović

Rođen u Beogradu.
Završio „V beogradsku gimnaziju“ i Srednju muzičku školu ”Stanković”, kao i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu ( gudački odsek – violina ).
Pevanje učio na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, kao i na Državnom Konzervatorijumu ”Giuseppe Verdi” u Milanu ( Italija ). Usavršavao se privatno kod poznatih vokalnih pedagoga u Milanu i Pjaćenci ( Piacenza ). Magistrirao na odseku za solo – pevanje Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu ( klasa red. Prof. Radmile Bakočević ).
Dobitnik je nagrade na FMU za najperspektivnijeg mladog operskog pevača iz Fonda ”Danica Mastilović”.
Jedan je od pobednika na Međunarodnom Konkursu ”Puccini e il suo tempo” u Milanu 1993 godine, kao i finalista Međunarodnog Konkursa ”Flaviano Labo’” u Pjaćenci iste godine.
Godine 2006 dobio nagradu Narodnog pozorišta za poseban doprinos Operi NP na mestu direktora Opere NP.
Godine 2007 dobio bijenalnu nagradu Opere i teatra „Madlenianum“ za vrhunsku umetničku kreaciju u operi „Hofmanove priče“ Ž.Ofenbaha (Lindorf, Kopelijus, Mirakl i Dapertuto). Iste godine dobio godišnju nagradu Narodnog pozorišta za ostvarenu ulogu Tonia u operi „Pajaci“ R.Leonkavala.
Godine 2009 dobio godišnju nagradu Narodnog pozorišta za ulogu Don Karla u operi „Moć Sudbine“ Đ.Verdija.
Jedno vreme radio kao profesor violine i kamerne muzike pri SMŠ ”Dr.Vojislav Vučković” u Beogradu. Preselivši se u Italiju radio kao profesionalni violinista u različitim kamernim i opersko – simfoniskim sastavima i orkestrima na severu Italije.
Od decembra 1989 do februara 2002 uživao status slobodnog umetnika (vokalnog soliste). Trenutno je član Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu u svojstvu Prvaka. Od aprila 2005 do novembra 2006 godine bio na mestu direktora Opere NP u Beogradu.
Nastupao na različitim operskim i koncertnim scenama širom zemlje ( Beograd, Novi Sad, Niš, Smederevo i td.) i sveta ( SAD, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Italija, Rumunija, Moldavija, Grčka, Slovenija, Makedonija, Koreja i td.), pevajući uloge prvog baritonskog faha.
Snimao za RTS.
Godine 2014. dobio Nagradu Narodnog pozorišta za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje za sezonu 2013/2014 (za ulogu Holanđanina u predstavi „Leteći Holanđanin“)
Godine 2017. dobio Nagradu “Zlatni beočug” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije