Nikola Božić

Nikola Božić je rođen u Valjevu 1978. godine. Radi kao programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica. Bavi se obrazovanjem, kao i popularizacijom i promocijom nauke.

Bio je urednik rubrike Nauka na B92 Internet Portalu od 2007. do 2015. godine. Trenutno je glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa popular Science (Popularna nauka) (od 2014).

Predvodio je nacionalni astronomski tim 2006. godine u Indiji na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi kada je Srbija osvojila svoje prvo zlato; kao i 2011. u Kazahstanu. Bio je nacionalni koordinator i predsednik Nacionalnog odbora za obeležavanje Međunarodne godine astronomije 2009. u Srbiji.

Autor je knjige za decu „Astronomija“ (Kreativni centar), za koju je dobio i književnu nagradu „Neven“ za najbolju dečiju knjigu u oblasti popularne nauke (2013).

Povodom postignutih rezultata na polju promocije i popularizacije astronomije i nauke uopšte od ministra nauke i tehnološkog razvoja je dobio nagradu-plaketu “Milutin Milanković” (2010).

Kao elektroinženjer po osnovnom obrazovanju bavi se i pitanjima Interneta i kao saradnik DiploFoundation učestvuje u međunarodnim procesima koja se tiču upravljanja Internetom (Internet Governance). Učestvovao je na Međunarodnom forumu UN o upravljanju Internetom (IGF), Evropskom dijalogu o upravljanju Internetom (EuroDIG), a u Srbiji je deo inicijalne grupe za temu sajber beznednosti. Bio je član organizacionog odbora Evropskog dijaloga o upravljanju internetom koji je održan u Beogradu 2011. godine.

Učestvuje i u javnim događajima koji za cilj imaju popularizaciju naučnih dostignuća – Festival nauke, tribine Centra za promociju nauke, aktivnosti valjevskgog Društva istraživača. Pokretač je i moderator vrlo posećenog događaja „Na kafi sa nučnikom“.

Piše naučno popularne tekstove i drži popularna predavanja. Objavljivao je naučno popularne tekstove u časopisima i novinama “Astronomija”, “Vasiona”, “Mikro”, “Svet kompjutera”, “Internet ogledalo”, “Planeta”, “Astronomski magazin”, “Vreme”, “Politikin zabavnik”, “Prosvetni pregled”, “Politika”…

Angažovan je kao konsultant na različitim projektima u organizaciji OSCE, DiploFoundation, GIZ, Heinrich Boll Stiftung, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Centra za promociju nauke,…